Diepholz, Otto van (-ca. 1540)

Otto van Diepholz, bevelhebber van de troepen van graaf Edzard I van Oost-Friesland in de Saksische Feud, keizerlijke bewaker te Amersfoort (1538), zoon van Coenraet van Diepholz, overleden ca. 1540, begraven in de Franciscaner kloosterkerk en gasthuiskerk te Embden (D)

Gehuwd met

Anna Remets Ubbena, dochter van Remet Ubbena en (?) Elske Hompen

 

Bronnen: 1) “Het geslacht van Diepholt in het Sticht en Westfalen en hun verwantschap aan de graven van Buren: een prosopografische verkenning van enkele onbekende telgen van de noord-Nederlandse adel in de 16e eeuw”, Francesco Uys Rootenberg, 2015, 2) Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek, deel 2, P.C. Molhuysen en P.J. Blok. Sijthoff, Leiden 1912, 3) Lordship of Diepholz. Op: en.wikipedia.org, 4) archiefeemland.nl

Otto is aanvankelijk een bevelhebber van de troepen van graaf Edzard I van Oost-Friesland in de Saksische Feud, maar wordt later een aanhanger en legaat van de Habsburgese dynastie in Nederland, die hem in 1532 tot keizerlijke bewaker in Amersfoort aanneemt. Otto is begraven in de Franciscander kloosterkerk en gasthuiskerk te Embden (#).

Een onderzoek met uitgebreide beredening over de afkomst van Coenraat van Diepholt is beschreven in Francesco Uys Rootenberg – Het geslacht van Diepholt in het Sticht en Westfalen en hun verwantschap aan de graven van Buren: een prosopografische verkenning van enkele onbekende telgen van de noord-Nederlandse adel in de 16e eeuw, 2015. Zijn conclusie is dat Coenraat van Diepholt met een zeer grote mate van waarschijnlijkheid een zoon van Otto van Diepholt is.

In 1514 wordt Otto door Edzard I naar Groningen gestuurd om de Groningers bij te staan in de strijd tegen de troepen van George van Saksen. Op Otto’s advies worden de vestingwerken bij Slogteren en Hoogkerk verbeterd. Otto verslaat aansluitend George van Saksen en verjaagt de troepen uit onder andere Klooster Bloemhof, de sloten van Farmsum en Oterdum en de kerk te Reide.
In de verdere oorlog heeft Otto zich voornamelijk onderscheiden door de krachtige verdediging van Appingedam, dat op 21 juli 1514 door de troepen van de hertogen van Saksen, Luneburg en Brunswijk en van von Leisnig en de graven van Bentheim en Stolberg werd aangevallen. Op 3 augustus 1514 viel Appingedam na verraad waarbij Otto gevangen werd genomen en naar Medemblik (volgens anderen naar Leeuwarden) gevoerd. Hij weet echter te ontsnappen.

Op 27 augustus 1523 is Otto van Diepholz een van de vertegenwoordigers van de Bourgondiërs bij de capitulatie van Dokkum.

 

Uit dit huwelijk

1  (?) Coenraet van Diepholt

Joost van Diepholt, overleden > 1573. Gehuwd met Almuth Ukena