Denis Henrick Wouter Goeens, zoon van Henrick Wouter Goeens en Anna Cornelis Peter sBeren, overleden 1589-1594
Gehuwd met
Adriana Willem Jan Veramelvoirt, dochter van Willem Jan Veramelvoert en Engelken Gerit Jan Reijnen Crillaerts, overleden < 1 april 1594
Bronnen: 1) dehasseltvoor1832.nl, 2) regionaalarchieftilburg.nl
Op 9 mei 1553 heeft Dionijs zoon van wijlen Henrick Wouter Marien beloofd als schuldenaar te betalen aan Lijsbet dochter van wijlen Mathijs van Gorp, wettige huisvrouw van Adriaen Jan Peter Ghijben een jaarlijkse en erfelijke cijns van 30 stuivers, elk jaar erfelijks op Onze Lieve Vrouwedag Lichtmis en voor de eerste termijn op Onze Lieve Vrouwedag Lichtmis nu a.s. uiteen huis, hof, grond en erfenis daaraan liggende, groot ca 1 lopensaet, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd aan die Hasselt. Nog uit een stuk land genaamd die Driesacker, groot ca 2½ lopensaet gelegen in de parochie en ter plaatse voors. in Sterts Hoeve. Hij heeft geloofd te waren zoals gebruikelijk en de voors. onderpanden altijd goed, etc. en alle kommer en calangies daarop komende allemaal af etc.
Te mogen lossen altijd met lichtmis met 25 karolus gulden, 20 stuivers of de waarde daarvan in ander goed gevalueerd geld voor elke karolus gulden voors. te rekenen, samen met de jaarcijns en achterstel, behalve dat Denijs voors. of zijn nakomelingen gehouden zullen zijn dit met sint Jansmis tevoren op te zeggen etc. en ook als Lijsbet voors. heb behoeven zal de voors. hoofdsom te hebben en dat ook aan Denijs voors. of zijn nakomelingen bijtijds met sint Jansmis tevoren gezegd wettelijk verkondigd zal worden, zo zal Dionijs voors. of zijn nakomelingen gehouden zijn deze voors. hoofdsom samen met alle onbetaalde achterstel met lichtmis daarna op te brengen en te betalen, wat de voors. Dionijs aan Lijsbet zo ook wederom geloofd heeft, zonder arglist.
Op 22 januari 1556 Dionijs zoon van wijlen Henrick Wouter Goeens legitime et hereditarie supportavit (heeft wettelijk en erfelijk overgedragen) aan Jan zoon van wijlen Cornelis de Beer met afgaan en vertijen etc. vier lopen rogge jaarlijkse en erfelijke pacht, hem zo hij zeide toebehorende, in en uit een erfpacht van twee mud rogge, welke erfpacht van de twee mud rogge voorschr. Gherit zoon van wijlen Henrick vanden Ouwenhoven als schuldenaar eertijds geloofd heeft gehad aan Margriet en Kathelijn, gezusters, dochters van wijlen Claes van Spulle, te vergelden elk jaar erfelijks op Onze Lieve Vrouwedag Lichtmis van en uit een huis, hof etc. pro ut supra precedente contracte, pro ut in literis de Tilborch (zoals boven in het voorgaande contract, zoals in brieven van Tilburg), en welke vier lopen rogge erfpacht voors. deels aan de voornoemde Dionijs in de deling gedaan tegen zijn broers en zusters ten deel gevallen is geweest, terwijl deze vier lopen rogge erfpacht voors. aan de voornoemde Henrick Wouter Goeens, zijn vader, aangekomen en verstorven waren van wilner Wouter Goeens, diens vader zoals hij zeide en die hij deels bij overgeven erfelijk verkregen had van zijn broers en zusters zoals dat ook in schepenbrieven van Tilburg begrepen scheen te zijn, samen met de voors. schepenbrieven en voorwaarden, die daarvan mentie maken en gewag doen in zoverre die deze vier lopen rogge erfpacht voors. aangaan, terwijl de voornoemde Dionijs belooft als schuldenaar super se et bona sua (op zich en zijn goederen) etc. dit overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors. altijd vast en stendig te houden en in zijn naam te doen houden zonder enig wederzeggen en alle kommer en calangies van zijnentwege en ook vanwege Henrick zijn vader voors. en zijn nakomelingen daar op komende allemaal voor hem af te doen.
Dezelfde Dionijs voorschr. legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Jan zoon van wijlen Cornelis de Beer voornoemd met afgaan en vertijen etc. een stuk land hem toebehorende gelegen in de parochie van Tilburg ad locum dictum (ter plaatse genaamd) aen die Hasselt in Sterts Hoeve in alle grootte als het aldaar gelegen is, ut dicebat et promisit warandiam more solito (zoals hij zeide en hij heeft beloofd te waren zoals gebruikelijk) en dit verkopen, overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors. altijd vast en stendig etc. en alle kommer en calangies daar op komende allemaal voor hem af te doen.
Op 2 maart 1558 Cornelis en Gherit, gebroeders, zonen van wijlen Willem Jan Veramelvoirt, Jan zoon van wijlen Gherit de Bont als man en momber van Jenneke suae uxoris (zijn huisvrouw) en Denijs zoon van wijlen Henrick Wouter Mariën als man en momber van Adriana suae uxoris (zijn huisvrouw, dochters van wijlen Willem Jan veramelvoirt voors, legitime et hereditarie vendiderunt et supportaverunt (hebben wettelijk en erfelijk verkocht en overgeveven) aan Jan de Vet Jans zoone, met afgaan en vertijen etc, al alzulk vijfde deel zoals dat hun aangekomen en verstorven is van wijlen Peter, hun broer en zwager, zoon van wijlen Willem Jan Veramelvoirt voors in een stuk land in alle grootte zoals dat stuk land voors gelegen is in de parochie van Tilborch ad locum dictum (ter plaatse genaamd) aen die Hasselt in die Langhstraet aldaar, ut dicebant et promiserunt warandiam more solito (zoals ze zeiden en ze hebben beloofd te waren zoals gebruikelijk) en dit verkopen, overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors altijd vast en stendig te houden etc en alle kommer en calangies daarop komende allemaal voor hem af te doen.
Dezelfde Cornelis en Gherit, gebroeders voornoemd, legitime et hereditarie vendiderunt et supportaverunt (hebben wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Jan Jan de Vet voornoemd, de ene helft van het vijfde deel voors en aan Dionijs zoon van wijlen Henrick Wouter Mariën, hun zwagers, een heel vijfde deel en de andere helft van een vijfdedeel voors, met afgaan en vertijen, het vijfde deel hen toebehorende in een stuk land pro ut supra in precedentibus literis (zoals boven in voorgaande brief) et promiserunt warandiam more solito (en ze hebben beloofd te waren zoals gebruikelijk) en dit verkopen, overgeven etc en alle kommer en calangies daarop komende allemaal voor hem af te doen.
Op 18 februari 1559 Gherit en Cornelis, gebroeders, met de hunnen voornoemd legitime et hereditarie vendiderunt et supportaverunt (hebben wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Dionijs zoon van wijlen Henrick Wouters, met afgaan en vertijen etc., een stuk land hun toebehorende, vier lopensaet en anderhalf roede ongeveer groot zijnde, gelegen in de parochie van Tilborch ad locum dictum (ter plaatse genaamd) aen die Hoeven, ut dicebant (zoals ze zeiden). De verkopers bij name van en in de naam als boven hebben beloofd als principaal schuldenaars super se et bona sua etc. warandiam more solito (op zich en hun goederen etc. te waren zoals gebruikelijk) behalve dat Dionijs koper voors. daaruit moet gelden en wat hij ook beloofd heeft te gelden drie karolus gulden jaarlijkse cijns te betalen aan de kinderen van wijlen Henrick Jan Ghenen op Gorp, te los staande met vijftig karolus gulden; hiertoe nog de helft in zeven en een halve gulden te betalen aan Jan Ghijsbrecht van Ghierl, welke gehele cijns te los staat met honderd karolus gulden volgens inhoud van de brieven, die daarvan zijn. Daartoe moet hij ‘sHeren schouwen van de waterlaat lopende voor aan het stuk land voors. onderhouden volgens oude gewoonte. De verkopers bovengenoemd in de naam van en op verbintenis als voor beloofden verder dit verkopen, overgeven, opdragen etc. en alle andere kommer en calangies daar meer op komende allemaal af etc.
Dionijs zoon van wijlen Henrick Wouters legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Jan zoon van wijlen Henrick Wouters, zijn broer, met afgaan en vertijen etc., een huis en hof met de grond en erfenis daaran liggende en daartoe behorende, hem toebehorende, in alle grootte etc. in parochia de Tilborch ad locum dictum (in de parochie van Tilborch ter plaatse genaamd) aen die Hasselt op de hoeck van de Creijenvenschestraet, ut dicebat et promisit warandiam more solito en dit verkopen, overgeven etc. en alle kommer en calangies daarop komende allemaal voor hem af te doen, behalve dat Jan koper voors. daaruit moet gelden en hij heeft beloofd te gelden, twaalf lopen rogge erfpacht en daarbij drie hollandse penningen erfcijns te betalen aan de Heilige Geest van Tilborch en nog ongeveer een braspenning grondcijns te betalen aan de erfgenamen of nakomelingen van wijlen Lucas van Amerzoijen.
Op 29 juni 1564 Willem soen wilner (wijlen) Gerit Adriaen Meeuss een stuck ackerlandts 1 1/2 lopensaet off daer omtrent begrijpende gelegen binnen der prochie van Tilborch ter plaetsse geheijten aende Hasselt in Sterts Hoeve aldaer tusschen erffenisse Denijs Henrick Wouters deen zijde ende tusschen eenen gemeijnen acker wech behoerende totter erffenisse Adriaen Peter Zegers dander zijde streckende vander erffenisse Peter Michiel Gerits totter erffenisse Jan Cornelis sBeren ende der kijnderen Adriaen Peter Zegers voorn zoo hij seijde legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) Dionijsse soen wilner (wijlen) Henrick Wouterss voirs met affgaen ende verthijen warandiam (te waren) ende dit vercopen overgeven opdragen affgaen ende verthijen etc. ende alle commer ende calangie daer op comende altemael aff te doen den zelven datum XIX junij LXIIII scabini Reijnbouts et Ghierll.
Op 3 april 1570 Dionijs soen wilner (wijlen) Henrick Wouters een stuck lants van iiii 1/2 lopensaet vel circiter (of daar omtrent) in parochie de Tilborch ad locum (in de parochie van Tilburg ter plaatse) aende Hasselt in Sterts Hoeve aldaer tusschen erffenisse Jan Cornelis sBeren ende Adriaen Peter Zegers deen zijde ende tusschen erffenisse Jan Janss de Vet dander zijde streckende vander gemeijnder strate der Langstraet geheijten totter erffenisse Peter Michiel Geritss zoo hij seijde legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) Jannen soen wilner (wijlen) Cornelis sBeren voirs met affgaen ende verthijen etc. warandiam (te waren) ende dit vercopen overgeven opdragen affgaen ende verthijen voirs altijt vast ende stentich te houden ende in etc. ende alle commer ende calangie daer op comende altemael aff te doen den zelven, datum iii aprilis LXX nae Paessen scabini Ghierll et Daniels.
Op 1 februari 1571 Gherit soon wilner (wijlen) Willem Janss Veramelvoert t vijffde deel hem toebehoorende in een stuck erffs tot weije liggende een lopensaet off daer omtrent int geheel begrijpende gelegen binnen de parochie van Tilborch ad locum (ter plaatse) aende Hasselt aldaer tusschen erffenisse Jan Janss van Ghierl deen zijde ende tusschen erffenisse Hubert Peter Jan Adriaen Smolders dander zijde streckende vande gemeijnde strate totten erffenisse Adriaen Gerit Adriaen Meeuss, noch t vierde deel in een stucxken beempde t geheel stuck ii lopensaet vel circiter (of daar omtrent) gelegen in de parochie voirs. ter plaetsse geheijten int Reck bij Dongen t geheel stuck aldaer tusschen erffenisse Joost Reijner Joriss deen zijde ende tusschen erffenisse der erffgenamen Denijs Jan Reijnen dander zijde streckende vande gemeijnt van Tilborch totten loopende stroom de Leije of Donge geheijten, ende noch een vierde deel in een stuck beempde t geheel stuck iii lopensaet vel circiter (of daar omtrent) gelegen binnen de parochie ende ter plaetsche voirs. tusschen erffenisse der erffgenamen Laureijs Henricx Zwijssen deen zijde ende tusschen erffenisse behoorende totter hoeve van Lichtenberch dander zijde ende deen eijnde, streckende metten anderen eijnde op erffenisse de kijnderen Peter Gerit Jan Maes Genen … zoo hij seijde legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) Dionijssen soon wilner (wijlen) Henrick Wouters met affgaen ende verthijen warandiam (te waren) ende dit vercopen overgeven opdragen affgaen ende verthijen etc. ende in zijn naem etc. ende alle commer ende calangie daer op comende altemael aff te doen, behoudelijck dat hij vuijt de geheele weije sal gelden drije stuijvers ende 1 oirt tsiaers gewinchijns aenden heere van Tilborch te betalen, ende noch iiii lopen roggen tsiaers erffpachts aen Cornelis Janss van Ghierl te betalen, ende vuijt het stuck beempde van ii lopensaet te onderhouden sheeren schouwe vande Leije voirs. naeder ouden gewoonte all sonder argelist datum et scabini ut supra.
Op 11 februari 1577 Jan soon wilner (wijlen) Jans van Ghierll een stuck erffs tot saijlant liggende ii lopensaet vel circiter (of daar omtrent) in alder groote alst gelegen is binnen die parochie van Tilborch ad locum (ter plaatse) aen die Hasselt tusschen erffenisse Adriaen Gerit Meeuss aen die een zijde, ende tusschen die gemeijn straet aldaer aen dander zijde ende dat een eijnde, streckende metten anderen eijnde aen erffenisse Denijs Henrick Wouters zoo hij seijde legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) Denijssen soon wilner (wijlen) Henrick Wouters voirs. met affgaen ende verthijen etc. warandiam (te waren) ende dit vercopen overgeven opdragen etc. ende inde naem als voorn. etc. ende alle commer ende calangie daer op comende altemael aff te doen den zelven, datum et scabini ut supra.
Uit dit huwelijk:
1 Marija Denijs Henrick Wouters. Gehuwd met Wouter Niclaes Henrick Gherit Smolders, zoon van Niclaes Henrick Gherit Smolders
2 Henrick Denijs Henrick Wouters, begraven 21 oktober 1629 te Tilburg. Gehuwd met Digna Adriaen Daniel Hermans, dochter van Adriaen Daniel Cornelis Hermans en Heijlwich Geridt Vranck Lemmens
3 Engel Denijs Henrick Wouters, overleden < 1 april 1594. Gehuwd met Niclaes Henrick Claes Voskens
4 Willemken Denijs Henrick Wouters. Gehuwd met Marten Jan Martens sGenen, zoon van Jan Marten Jan (de jonge) Ghenen en Barbara Jan Gherits, begraven 20 januari 1626 te Tilburg
5 Anna Denijs Henrick Wouters. Gehuwd met Adriaen Jan Janssoon de Widt