Scouten op den Kelre, Evert (-1423/25)

Evert Scouten op den Kelre, schepen van Amersfoort (1386, 1388, 1392, 1398, 1408), zoon van Gijsbert Schouten en Geertrudis NN, overleden 1423-1425

Gehuwd met

Beatrijs Stevens van Colenberg, dochter van Steven van Colenberg

 

Bronnen: 1) archiefeemland.nl, 2) razu.nl, 3) NT00061_6. Nadere Toegang op inv. nr 6 uit de Collectie Digitale Bronnen (61). M.S.F. Kemp, Februari 2018. Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht, 4) NT00061_45. Nadere Toegang op inv. nr 45 uit de Collectie Digitale Bronnen (61). M.S.F. Kemp, Februari 2018. Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht, 5) NT00061_50. Nadere Toegang op inv. nr 50 uit de Collectie Digitale Bronnen (61). M.S.F. Kemp, Februari 2018. Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht, 6) NT00061_53. Nadere Toegang op inv. nr 53 uit de Collectie Digitale Bronnen (61). M.S.F. Kemp, Februari 2018. Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht, 7) NT00061_86. Nadere Toegang op inv. nr 86 uit de Collectie Digitale Bronnen (61). H.J. Postema, December 2018. Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht

Op 13 februari 1389 Evert Scoute ontving 2½ hoeve met tiend en hofstede op Maerschalkerweert.

In 1395 Evert Scout x Jfr Bate Stevensdr van Colen houden 2 morgen op Rijtsaert en 8 hont op Langeslach, noch 7 hont op Noederweert, noch 4 hont op de Wegesceijdingh, 5½ hont op die Wegesceijdinghe, met land van de proesdij en nog een hofstede aen de Hogestraet die Agathe Gheben nu bouwet.
In 1395 Jfr Alijde Evert Scoutendr met Aernt van de Velde Braemss hoer man bekent voort gerecht van Amersfoort tot behoef haars vader te geven de erfenis van haar zaliger moeder, uitgezonderd het huis in de Cromstraete E de Berckhof, A Evert Scouten en Lubbert Seijmbeer.

Op 2 januari 1396 ‘ffridages in crastino Epiphanie Domini hielt mijn heer sinen richtdach ter Horst’: Bernd Snoije tiegen Evert Scout 1 hoge boete.
Op 13 februari 1396 ‘op zinte Valentiins avont’ oorkondt Goede Vrederix zone, bisschoppelijk schout in de maalschap van Wede en Emmijnglar, dat ten overstaan van hemzelf en van Herman Caerman Jans zone, Zegher van Emelar, Albert Maes zone, Jan Herman Ludemans zoens zone, Jan Caerman Wouters zone, Meijnse van der Berch, Lubbert Caerman Rijcouts zone en andere malen en landgenoten van Wede en Emmijnglar Ghisebert Ghisen zone en diens zoon Ghisebert van den Veen hebben opgedragen in eigendom aan Jacob Nenninc, ten behoeve van Katherijne, vrouw van Gheriit Everts zoen hun erf aldaar, dat Ghisebert Ghisen zone voornoemd had ontvangen van Hughe van den Veen, Wouter Onstede, Jan Caerman Wouters zone en Ghisel, vrouw van Jan van Haghe, als tijnsgoed gehouden van Evert Scouten, Elis van Wede, Jorden Ghiseberts zone en Evert Bot Dirx zone, aan de oostzijde begrensd door het land van Wouter van Onsteden, Steven van Wede en Belij, vrouw van Jan van Beijnum en aan de westzijde door dat van laatstgenoemde en Gode Lamberts zone, alsmede door een gemene weg, gelegen bij Vaken campe; voorts een vierendeel van een kamp land, gemeenschappelijk bezeten met Zegher van Emelar, aan de westzijde van eerstgenoemd erf, dat Ghisebert voornoemd had ontvangen van Jan Caerman en Ghisel voornoemd, alles behoudens het recht van de cijnsmeesters op hun cijns.
Op 25 oktober 1396 is Beatrijs dochter van Steven van Colenberg, gehuwd met Evert Schouten van den Kelnaer, beleend met 6 morgen met hofstede in het kerspel Wijk en 18 morgen tiendvrij, genaamd goed ten Hul, zijnde 20 en 4 hont, tijns- en tiendvrij in diverse stukken namelijk 6 morgen in de Meer, strekkend van de Middelbroek tot de Lek, 8 hont aan het overpad in drie stukken waarvan het eerste strekkend van de olmen tot het Korte land, 3 orgen 1 hont op de Hul, een akker tegen Kleinmaat groot 1½ hont, twee akkers groot 5½ hont tegen Kleinmaat bij de wegscheiding, een akker groot ½ morgen in Noordeweerd, een akker groot 2 hont beneden de vierwegscheiding, een akker groot 7 hont voor de Noorde, twee akkers groot 3 morgen op de Oude wetering, twee akkers groot 14 hont in de Eng, een akker in Wijkerweer groot 1 morgen, een akker aan de proosts dam groot 3 hont, 6 morgen ½ hont met hofstede, niet tiendvrij, waarvan 2 morgen op Resert, 8 hont op Langslag, 7 hont aan Noorderweerd, 4 hont op de wegescheiding, en 5½ hont op de wegscheiding. Bij overdracht door Hadewig dochter van Gijsbet Hak van Tuil, weduwe Gijsbert van Colenberg, haar moeder, die lijftocht behoudt.

Op 10 december 1398 een pachtbrief voor Evert Scout van 19 morgen op Nijendijck onder Werkhoven.
Nijendijksgoederen van de Dom, 1399: Evert Scout 19 morgen, 1401: Evert Scout 19 morgen.

Op 7 december 1407 ‘op onser vrouwen avont concepcio’ oorkonden Gherijt Zoes, schout, Johan Jordens soen, Claes Ghele en Heinric de Vrese, schepenen te Amersfoerde, dat Evert Scoute van den Kelre aan Evert Jacobs soen en diens vrouw Alijd in erfpacht heeft gegeven een hof, gelegen op de Glashorst, tegen betaling van 11 Dordtse plakken per jaar.

Op 19 september 1414 voor Heijnric van Lewen, richter, Gherijt van Wamel en Henric Bor Aerntss, scepenen, compareren Steven van Boechout en Mechtelt welke transporteren op Jacob van der Kwl ten behoeve van Jfr Steven Evert Scoutendr van der Kelre, Johans wijf Overdievecht, 2 hont.

Op 16 november 1416 oorkondt Dirc de Coninc dat hij aan deken en kapittel van St. Joris bij testament vermaakt een stuk land buiten de St. Jorispoort, gelegen naast het land ‘die Brede’, om met de inkomsten daaruit memoriediensten te houden voor hem, zijn vrouw Bate, zijn ouders, Mechtelt de vrouw van Gijsbert Scoutensoen, en haar zoon Evert, Belij Scouten, Evert Scouten op den Kelre, Lambert van den Velde, Dirc Coninc, en zijn moeder Geertruijt, Mabelien Scouten en Lijsbeth en Mechtelt, de dochters van Dirc Coninc.

In 1423 Evert Scoute een halve hoeve van 10 morgen die Evert van Catwijck tot nu in pacht had in Werconden.

Op 24 oktober 1425 ‘des wonsdages nae der Elfdusent Mageden dach’ grenst het land van Evert Scouten erfgenamen een stuk land buiten de Roeden toern.

 

Uit dit huwelijk:

Steventje Everts Schouten van de Kelder

Waltera Everts Schouten van de Kelder